Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Szynka wieprzowa z ,, kurnej chaty „

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 pełna łyżeczka miodu ( najlepiej wrzosowy ),1 łyżeczka musztardy lub ¼ łyżeczki mielonej gorczycy

  • 2 łyżki majeranku,1 łyżeczka mielonego jałowca,1 łyżeczka rozmarynu

  • 4 wędzone śliwki,3 ząbki czosnku,4 suszone kapelusze grzybów

  • marchew

    1/2 szt.
  • cebula

    4 szt.
  • żubrówka

    1 łyżka
  • wieprzowina

    1/2 kg (chuda, od szynki)
  • olej

    2 łyżki
  • piernik

    2 łyżki (utarty)
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zrobić pastę przyprawową z oleju , miodu , musztardy ( lub gorczycy ) , zmiażdżonego czosnku , mielonego jałowca , rozmarynu, majeranku , powidełek głogowych , wódki , soli . Natrzeć dobrze mięso .Zostawić przykryte w kamionce lub szklanym pojemniku w lodówce na 48 godzin .Przez ten czas przewracać i wcierać przyprawę w mięso .

Namoczyć Garnek Rzymski na 15 minut . Zetrzeć nadmiar przyprawy z mięsa i ułożyć w garnku .Dorzucić pokrojone w paseczki namoczone śliwki i grzyby , pokrojone w pół plasterki cebule i marchewkę . Podlać ½ szklanki wody .
Wstawić do zimnego piekarnika .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 * C . Potem podkręcić do 230 * C i piec 2 godziny .
Wyjąc mięso .Sos zlać do garnuszka . Podlać ½ szklanki wody . Dodać piernik i zagotować .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat