Przepis i sposób przygotowania na: Ślimakowe bułeczki z serem
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Twaróg dokładnie utrzeć lub zmielić, dodać śmietanę i 3 łyżki cukru oraz kisiel i wymieszać.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, żółtka, margarynę i wyrośniete drożdże.
Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm tworząc prostokąt.
Na każdy placek rozsmarować po 1/2 masy, zwinąć w rulony.
Każdy z rulonów pociąć na kawałki grubości 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Posmarować rozmieszanym białkiem.
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia, po czym piec je w 160 stopniach przez 20-30 minut.