Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami
Wrobić ciasto z: trzech szklanek mąki, jednej kostki masła, trzech łyżek cukru, pięciu żółtek (białka pozostawić na pianę), trzech łyżeczek proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, większą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lub wyłożonej pergaminem blasze, drugą, mniejszą część włożyć do zamrażalnika.
MASA SEROWA:
Do sera (jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić) dodać dwa całe jaja, 2 szklanki cukru, roztopione i wystudzone masło oraz budynie śmietankowe (wsypać). Po wymieszaniu mikserem wyłożyć na przygotowane kruche ciasto.
PIANA Z BIAŁEK:
Ubić panię z pięciu białek oraz pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na masę serową.
Na ciasto, masę serową i pianę z białek ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie (lub inne owoce). Na koniec zetrzeć na tarce (z grubymi oczkami) drugą, mniejszą część ciasta.
Piec godzinkę w 180 stopniach.
Piec 1 godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku.