Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    50 dag
  • margaryna

    25 dag
  • cukru

    25 dag
  • żółtka

    3
  • białka

    3
  • cukru

    15 dag
  • Biszkopty

    10 pokruszone
  • rabarbar

    1,5 - 2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekac margaryne dodac cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. uformowac z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą w włożycz na 2 godziny do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać z zewnętrznej cienkiej skórki i pokroic na kawałki długosci 3 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowac na na opruszonej mąką stolnicy, a nastepnie przenieść je na blachę i ponakłuwać widelcem. Wysoko wylepić ciastem brzegi blachy. Posypac drobno pokruszonymi biszkoptami. rabarbar ułożyć gęsto i równomiernie na cieście.Piec w piekarniku 30 minut. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodac stopniowo 15 dag cukru. lekko przestudzony placek posypać 3-5 łyżkami cukru krysztalu i pokryć równomiernie pianą. Zapiekac w lekkim piekarniku przez 10-15 minut (aż lekko zbrązowieje)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

25.10.2012 18:39
placki z rabarbarem są przepyszne, kompot z reszta rówież;)

Ewelina38

09.06.2011 12:04
super ciasto

Aleksandra45

16.12.2010 11:42
bardzo lubię taki placek!

mamusia1

03.09.2010 16:05
delikatny i winny! upiekę na pewno!

Beata73

03.09.2010 15:36
wypróbuję ale za rok!

Łucja1

03.09.2010 14:32
przepis godny uwagi!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat