Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebula faszerowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 8 szt
bulion 1/2 szklanka
mąka 1 łyżka
cukier 1/2 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cebula faszerowana

Ryż ugotować na sypko. Cebulę obrać, ściąc czubki i wydrążyć środki. Miąższ cebuli posiekać, zeszklić z obranymi i pkrojonymi w kostkę kabaczkami, udusić na maśle. Wymieszac z mięsem i ryżem. Nadzienie: 20 dag mielonego mięsa wieprzowego, 30 dag kabaczka, 1/3 szklanka ryżu, jajko, 2 łyzki masła, łyżka sosu sojowego, łyzka natki pietruszki, sól, pieprz. Dodać jajko, zieleninę, wymieszać, przyprawić. Napełnić cebulę farszem. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cukier i mieszając, smażyć, aż się skarmelizuje. Wlać bulion, wymieszać. W sosie ułozyć cebulę, przykryć i dusić, aż będą miękkie ok. 35 minut. Sos zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody, zagotować doprawić do smaku sokiem cytrynowym, sosem sojowym, sola i pieprzem, polać cebulę. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak