Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami

Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200g CIASTO:
  • mąka kukurydziana

    100 g
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżek
  • masło

    150 g
  • jajko

    1
  • budyń waniliowy

    2 op. BUDYŃ:
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • mleko

    750 ml
  • śliwki

    ok. 600 gram
  • mąka pszenna

    100g KRUSZONKA:
  • mąka kukurydziana

    2 łyżki
  • cukier

    100 g
  • masło

    100 g
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
KRUSZONKA - sypkie składniki zmieszałam w misce, dodałam masło i roztarłam palcami aż tłuszcz połączył się z resztą. Odstawiłam do lodówki.
Krok 2 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
Wylepiłam nim dno i boki (do połowy wysokości) tortownicy śr. 26 cm i odstawiłam do lodówki na min. 30 minut. Nagrzałam piekarnik do 160 st. C i wstawiłam tortownicę z ciastem wcześniej je nakłuwając widelcem. Piekłam ok. pół godziny aż ładnie się zezłociło.
Krok 3 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
Żeby Was zachęcić pokażę najpierw gotowe, przekrojone ciasto i teraz dopiero przepis :-)
CIASTO - mąki przesiałam, zmieszałam z solą i cukrem, dodałam zimne masło i roztarła palcami jak na kruszonkę. Gdy grudki tłuszczu nie były już wyczuwalne dodałam jajko i zagniotłam ciasto.
Krok 4 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
MASA - w 1/2 szkl. zimnego mleka rozmieszałam proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowałam z dodatkiem cukru, soli i esencji. Energicznie mieszając wlałam do wrzącego mleka zimną zawiesinę i gotowałam jakieś 3 minutki.
Krok 5 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
Na podpieczone wyłożyłam bardzo gęsty, gorący budyń. Na budyniu ułożyłam śliwki brzuszkami do dołu (moje były z zamrażarki, ale mogą być świeże byle bez pestek). Wierzch posypałam grubą warstwą kruszonki i wstawiłam formę z powrotem do piekarnika. Piekłam całość jeszcze ok. 45 minut.
Krok 6 - Kruche, i to bardzo, ciasto z budyniem i śliwkami
Ciasto przed pokrojeniem trzeba dobrze wystudzić bo inaczej budyń może wypłynąć. Najlepiej upiec je dzień wcześniej. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (159)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

JulkaTomeczek

23.06.2017 22:04
Cudne ciasto

[email protected]

09.03.2017 19:01
Wygląda pysznie

cookingangelika

13.02.2017 14:15
Pychota kruche ciasto i to jeszcze ze sliwkani

Bożena Matuszczyk

23.01.2017 23:01
Rewelacyjne ciacho;)

jagoda5913

11.12.2016 14:41
super ciasto

martynkacytrynka

10.11.2016 11:00
Pyszności!

[email protected]

25.09.2016 22:11
klasyka gatunku

Stenka

22.09.2016 20:03
smaczne ciasto

smerfetka79

03.09.2016 09:31
Apetyczny deser:)

trufelek

19.08.2016 22:20
smakowite ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat