Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sushi i maki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

algi morskie 4 szt
ryż 200 gram
wasabi 1 szt
tuńczyk 1 szt
łosoś 1 szt
awokado 1 szt
ogórek 1 szt
paluszki krabowe 1 szt
sezam czarny 1 szt
sos sojowy 1 szt
sos 1 (do ryżu)
ryba 1 (maślana)

Przepis i sposób przygotowania na: sushi i maki

1.Ryż przepłukać do momentu aż woda zrobi się białe ( około 3 razy )
2. Na szklankę ryżu ok. 350 g wody gotować 10 minut pod przykryciem,
3.wyłączyć i najlepiej odczekać jeszcze 15 minut.
4.Po tym czasie odkryć i szybko schłodzić.
5.Do chłonego ryżu dodać 1-łyżkę sosu do ryżu na (jedną filiżankę ugotowanego ryżu.)
6.Z awokado nakroić pare paseczków,ogórek zielony obrać i wydrążyć nasionka,pokroić też w paseczki.
7.Na mate położyć listek z alg a na to rozłożyć cienką warstwę ryżu zostawiając z jednej strony margines 2cm.
8.Na ryż kładziemy rybę,ogórek,awokado i wasabi.
9.Zwijamy mocno uciskając.
10.Kroimy na małe kawałki i układamy na talerzu.
11.Następnie na mate kładziemy alge i na nią ryż cienkąwarstwą na całą powierzchnie.
12.Odwracamy i na algę kładziemy dodatki i zwijamy jak poprzednio z tym że teraz ryż mamy na wierzchu.
13.Na dużym talerzu rozsypujemy sezam i obtaczamy cały wałek.
14.Kroimy na małe kawałki i kładziemy obok.
15.Następnie bierzemy małą ilość ryżu formujemy w dłoni podłużną porcję dajemy trochę wasabi i plaster ryby.
16.Kładziemy obok ,Powtarzamy czynność z innymi dodatkami jak rybą maślaną i tuńczykiem.
Podajemy z sosem sojowym rozcieńczonym przegotowaną wodą.


Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak