Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowo-śmietanowa na bazie nutelli

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 sztuk
mąka ziemniaczana 20 gram
cukier 120 gram
mąka pszenna 90 gram
kakao 50 gram
wiórki czekoladowe 130 gram
nutella 500 gram
wiśniówka 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka
kremówka 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowo-śmietanowa na bazie nutelli

Rozbić 4 jaja, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Rozbić pozostałe jajka i oddzielić białka od żółtek. Do miski dodać wszystkie żółtka (razem 8) i utrzeć je z pozostałym cukrem. Następnie dodać wcześniej ubitą pianę z białek. Wymieszać. Dodać mąki i zmiksować. Gotowe ciasto wylać na papier pergaminowy rozłożony w blaszce i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez około 17 minut. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać wiśniówkę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przykryć wilgotną, bawełnianą ściereczką. Gdy wystygnie posmarować ciasto nutellą oraz przygotowaną wcześniej bitą śmietaną. Zwinąć w rulon. Owinąć ściereczką i wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po wyciągnięciu i przed podaniem gotową roladę posypać wiórkami czekoladowymi.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.04.2013 00:26
bardzo dobra
Margo1 09.01.2012 07:20
ekstra
Margo1 09.01.2012 07:20
ekstra
Andzia1977
Andzia1977 10.11.2011 23:12
musi być pyszna
jasiek 08.11.2011 00:00
dobre
Kate131 16.08.2011 08:06
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak