Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kurkami
Na stolnicy wysypujemy mąkę i w środek wbijamy jajko. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Kurki myjemy i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym.
Ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy. Przekładamy do natłuszczonej oliwą foremki. Nakłuwamy i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Serek mieszamy z świeżymi ziołami i płatkami suszonego czosnku oraz startym serem żółtym.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i nakładamy farsz z sera i na to dajemy kurki z cebulką.
Zapiekamy jeszcze około 15 minut, aż się brzegi ciasta zaczną robić lekko brązowe.