Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

Klopsiki w warzywach na makaronowej pierzynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułka tarta

    5 łyżek
  • jajka

    2 szt
  • kasza manna

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mieszanka warzywna mrożona

    500 g
  • grzybki mun

    5-6 szt
  • oliwa

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyzki
  • ziołowe ziarenka smaku

    1 łyżka
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • natka pietruszki

  • woda

  • makaron ryżowy wstążki

    2 op
  • indyk

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, sól i pieprz, bułkę tartą i kaszę mannę. Wszystko wyrobić i formować małe kuleczki. W głębokiej patelni lub garnku zagotować wodę z kostką rosołową i wrzucać na wrzątek klopsiki. Gotować około 10 minut. Grzybki zalać wrzątkiem, po upływie 15 minut pokroić je w paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć mieszając. Od czasu do czasu można podlać wywarem z gotowania klopsików. Dodać pokrojone grzyby, natkę, sos sojowy i ziarenka smaku i dalej smażyć. Gdy warzywa będą miękkie dodać klopsiki i wymieszać, ewentualnie dosolić i popieprzyć.

Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i odstawić na 5-7 minut. Odcedzić makaron, nałożyć na talerze, na wierzch położyć klopsiki z warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cukiereczek

21.07.2012 08:12
super

Andysz

25.04.2012 20:59
ooo jaki fajny przepis;))

eli_555

13.11.2010 16:06
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat