Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa wiejska
Sposób przygotowania:
1) od szynki oddzielamy skórę!!
2) ze środka wykrawamy kości i miękki tłuszcz,
3)należy podzielić szynkę na kawałki o krawędzi 4cm
4) następnie oddzielamy mięsocałkowicie chude od miejsc tłustych.
5) Chude mięso należy zmielic naprzykład w maszynce do mielenia mięsa przez sitko 10mm.
6)Tłuste częśc miesa mielimy w maszynce przez sitko 4-5mm.
7)mięso, które jest zmielone już wkładamy do pojemnika dodajemy peklosól i przyprawy wg podanych proporcji na 10kg mięsa przypada 18 dag soli. Po przyprawieniu mieszamy ręcznie mięso do momentu, w którym kleista masa będzie nam odchodziła od dłoni.
8)Wymoczone i opłukane osłonki (lepiej kupić więcej gdyż czasem pękają) ciasno napełnić masą mięsną nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni , pęta kiełbasy o odcinkach 25cm przekładamy przez laski.
Wędzenie:
1)kiełbasę wiejską wędzimy w naszej mobilnej Grillo-Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55C przez 30 minut
2) nast. w dymie gęstym przez 60 minut.
3)Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut, aż osiągniemy brązową barwę.
Ogólnie wędzenie trwa kilka godzić .
Można wziąć kawałek na spróbowanie.
Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18C na przekroju będzie różowa, jeśli użyjemy zwykłej soli; kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko na przekroju (szarą plamkę).