Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

5.0
(57)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

mięso mielone z kurczaka
500 g
mleko kokosowe
250 g
limonka
1
Papryka ostra mielona Prymat
1/2
Sklep Prymat
cebula czerwona
1
papryka zielona
1/2
kapusta pak choi
2
oliwa
woda
300 ml
koper świeży

Do smaku

Przyprawa curry orientalna Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

Kroki postępowania

1
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Limonkę obieramy i wycinamy 3–4 fileciki (miąższ bez białej skóry), z pozostałej części wyciskamy sok. Połowę ostrej papryki siekamy w cienką kostkę i dodajemy do soku z limonki. Dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
2
Czerwoną cebulę siekamy w piórka, z zielonej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy cebulę i smażymy przez 1–2 minuty. Następnie dodajemy paprykę. Doprawiamy kolendrą i dokładnie mieszamy. Po upływie kilku minut dolewamy sos z limonki, ostrej papryki i mleka kokosowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Odparowujemy do uzyskania odpowiednio zagęszczonej konsystencji sosu.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
3
Z lodówki wyjmujemy mięso mielone, formujemy kotlety i smażymy na patelni z odrobiną oliwy ok. 3,5 minuty z każdej strony.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Z kapusty pak choi oddzielamy liście i przekładamy je do wody. Gotujemy 3–4 minuty.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
4
Pulpety podajemy na liściach kapusty posypane posiekanym koperkiem. Polewamy sosem limonkowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.01.2019 21:39
Mnie by bardzo smakowało, lubię drób.
Bożena Matuszczyk 11.04.2018 09:32
Pyszne i kuszące pulpeciki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak