Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone z kurczaka

    500 g
  • mleko kokosowe

    250 g
  • limonka

    1
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2
  • cebula czerwona

    1
  • papryka zielona

    1/2
  • kapusta pak choi

    2
  • oliwa

  • woda

    300 ml
  • koper świeży

Do smaku

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

  • Kolendra cała Prymat

  • Kminek cały Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Limonkę obieramy i wycinamy 3–4 fileciki (miąższ bez białej skóry), z pozostałej części wyciskamy sok. Połowę ostrej papryki siekamy w cienką kostkę i dodajemy do soku z limonki. Dolewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
Czerwoną cebulę siekamy w piórka, z zielonej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, przekładamy cebulę i smażymy przez 1–2 minuty. Następnie dodajemy paprykę. Doprawiamy kolendrą i dokładnie mieszamy. Po upływie kilku minut dolewamy sos z limonki, ostrej papryki i mleka kokosowego. Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Odparowujemy do uzyskania odpowiednio zagęszczonej konsystencji sosu.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
Z lodówki wyjmujemy mięso mielone, formujemy kotlety i smażymy na patelni z odrobiną oliwy ok. 3,5 minuty z każdej strony.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Z kapusty pak choi oddzielamy liście i przekładamy je do wody. Gotujemy 3–4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Pulpety z kurczaka w mleku kokosowym, odc. 21 foto
Pulpety podajemy na liściach kapusty posypane posiekanym koperkiem. Polewamy sosem limonkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ben-ka 04.01.2019 21:39
Mnie by bardzo smakowało, lubię drób.
Bożena Matuszczyk 11.04.2018 09:32
Pyszne i kuszące pulpeciki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat