Kapusta z mięsem wg Zorki tureckiej bułgarki

Kapusta z mięsem wg Zorki tureckiej bułgarki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • główka kapusty (młodej albo białej)

  • kg łopatki (ale może by inne mięso gulaszowe

  • cebula

  • ząbki czosnku

    2-3
  • pieprz

  • kolorowy pieprz

  • liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • przyprawa np. do karczku albo steku lub drobiu każda taka do mięs się nadaje, czasami

  • dodaje trochę przyprawy gotowej do dań z kapusty i bigosu

  • olej

  • bulion

    1 l
  • papryka ostra mielona

  • koncentrat pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis od Zorki tureckiej bułgarki która mnie tu w polsce nią ugosciła i nauczyła.

Kapuste szatkuje raczej grubo niz drobno. Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje kapustę, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a kapusta tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Gdy robiła to Zorka - autorka przepisu- dawała ich jakaś pastę paprykowo-pomidorową z ziołami. Ona właśnie sprawiała ze to był ten smak. Ja metoda prób i błędów właśnie doszłam ze te mieszanki przypraw wraz z sosem pomidorowym zastępują ten smak. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Ja robię te potrawę dzień wcześniej gdyż jak się przez noc przegryzie to nastepnego dnia jest jeszcze lepsze. Konsystencja ma byc gęstego gulaszu (lub bigosu) a nie rzadkiego kapuśniaku.
My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad. Z reguły z takiej ilości na 4 osoby jest przez 2 dni jedzenia. Moja rodzinka woli to nawet bardziej niż bigos i sprawdza się przez cały rok. Zimą rozgrzewa, latem świetnie komponuje się jako cieple danie na zakończenie grilla ze znajomymi.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

12.10.2011 21:46
pychotka

Jolanta40

13.04.2011 08:18
bardzo smakowicie wygląda

kotlet

05.03.2011 22:20
wygląda znakomicie:)

ewelina/bunia

16.11.2010 12:42
smaczne

bernika

17.09.2010 23:17
2 ostetnie zdjecia nie przedstawiaja mojej potrawy to jakes bigos czy cos podobnego!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat