Pachnące zapiekane ziemniaczki z cukinią i pomidorami

Pachnące zapiekane ziemniaczki z cukinią i pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    1
  • pomidory

    3
  • bazylia świeża

    2 garści
  • tymanek świeży

    1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • cukier

    2 szczypty
  • czosnek

    2 ząbki
  • ser żółty

    10 dkg
  • ziemniaki młode

  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • suszone pomidory

    mielone łyżeczki
  • pieprz ziołowy

    1 łyżeczka
  • cebula

    6 sztuk
  • sól morska

    2 (prowansalska)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ziemniaczki oskrobałam i ugotowałam, odcedziłam. Cukinie umyłam, pokroiłam w grube plasterki - były młode z soczystymi środkami i nie obierałam ich też ze skórki. Przestudzone ziemniaki i pokrojoną cukinię przełożyłam do miski. Oprószyłam czosnkiem granulowanym, papryką, pomidorami suszonymi, połową pieprzu i większością soli, wymieszałam delikatnie, skropiłam 3 łyżkami oliwy, wymieszałam potrząsając naczyniem, odstawiłam na pół godziny.

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w grubą kostkę. Cebulki pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oliwy, zeszkliłam cebulę, dodałam pomidory i smażyłam je mieszając 5 minut na silnym ogniu żeby nieco odparowały. Doprawiłam odrobiną cukru, solą i resztą pieprzu. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, porwane liście bazylii i tymianek.

W naczyniu do zapiekania ułożyłam plastry cukinii, kolorami naprzemiennie, dookoła a na środek wyłożyłam stertkę ziemniaków. Sosem pomidorowym polałam cukinię, ziemniaków właściwie nie. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piekłam ok. 30 min.. Potem posypałam jeszcze ziemniaki startym serem i piekłam 5 min. aż ten się rozpuścił.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jagoda5913

14.03.2016 00:10
pyszne danie

Małgorzata92

25.11.2015 11:08
Takich jeszcze nie jadłam :)

ben-ka

05.09.2015 10:11
Też bym spróbowała.

Ada-Gaba

02.07.2015 19:22
świetny pomysł

SmacznaPyza

27.07.2013 21:40
muszę koniecznie powtórzyć to danie póki są małe, młode ziemniaki

#DELETED#Małgorzata711527256155

13.05.2012 00:14
przepiekne

reniatka

29.04.2012 22:59
mniaam!!!

jozefinach

23.03.2012 10:27
Nie mogę doczekać się młodych, polskich ziemniaków.

Monika79

04.03.2012 21:49
super pomysl

sara1

29.02.2012 22:27
świetny pomysł, pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat