Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta pekińska z miodowym dresingiem
1 mandarynka
3 łyżki pokrojonego szczypiorek
1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód \"
1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
1/6 szklanki wody
1 łyżeczka miodu
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli
2 łyżki oleju z pestek winogron
Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód .
Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem .
Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .
Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju .