Przepis i sposób przygotowania na: Makaron ryżowy z warzywami
Przepis na makaron ryżowy z warzywami to danie, które polecam miłośnikom kuchni azjatyckiej oraz wegetarianom. Danie jest niezwykle pożywne, pełne różnorodnych ale doskonale do siebie pasujących smaków, a także proste do przygotowania.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir, podsmażamy. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojone w plasterki pieczarki i selera naciowego.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pędy bambusa i kiełki fasoli oraz mini kukurydzę płuczemy i odsączamy na sitku, również dodajemy do kapusty.
Na koniec dodajemy pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę.
Dusimy warzywa kilka minut. Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu i dodajemy do warzyw.
Wlewamy sos sojowy i posypujemy sezamem. Podgrzewamy ok. 2 minut i podajemy.