Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

Sernik porzeczkowy z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło miękkie

    120 gram
  • mąka pszenna

    120 gram
  • mąka kukurydziana

    60 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier puder

    100 gram
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Masa serowa

    1 szklanka
  • śmietana gęsta kwaśna

    400 gram
  • cukier puder

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • bita śmietana

    3 łyżki
  • porzeczki czarne

    125 gram
  • twaróg

    1 (na sernik)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

kruchy ucierany spód:
masło miękkie 120 g
mąka pszenna 120 g
mąka kukurydziana 60 g
cukier puder 50 g

masa serowa:
twaróg sernikowy mielony Piątnica 1 kg
jajka 4 szt.
cukier puder - 100 g
mąka pszenna 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżki

masa porzeczkowa:
czarne porzeczki /mogą być mrożone/ 125 g
cukier puder 1 łyżka
masa serowa - 1 szk. wcześniej przygotowanej masy serowej

polewa:
śmietana gęsta, kwaśna 18% - 400 g
cukier puder - 2 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka

do dekoracji:
bita śmietana 3 łyżki

Miękkie masło miksować z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Będzie to trwało około 6-7 minut. Stopniowo dodawać mąkę ucierając na najniższych obrotach miksera. Z ciasta zrobić kulę. Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut.

Po tym czasie ciastem wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Na ciasto położyć arkusz papieru do pieczenia i wysypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170*C i piec 10 minut, następnie zdjąć papier z fasolkami i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Ser, cukier puder, mąkę i ekstrakt waniliowy zmiksować, następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo chwilę miksując. Jedną szklankę masy serowej odłożyć, będzie nam potrzebna do masy porzeczkowej.

Blenderem miksujemy czarne porzeczki z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Uprzedzam, że należy to robić dość długo. Dodać 1 szklankę wcześniej odłożonej masy serowej i krótko miksować, tylko do połączenia składników w jednolitą masę.

Pozostałą masę serową wyłożyć na podpieczony i przestudzony spód.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut w 170*C. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika /nie wyłączając go/ i delikatnie nakładać łyżką masę serowo-porzeczkową.
Tortownicę wstawić do piekarnika i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i studzić przez 20 minut.

W tym czasie wymieszać składniki polewy, którą należy nałożyć na przestudzony sernik, zostawiając jednocentymetrowy pasek wokół brzegu ciasta.
Tortownicę ponownie wstawić do piekarniana na 10 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.

Brzeg sernika udekorować bitą śmietaną. Ciasto przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (75)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Melania

13.10.2017 14:50
Bardzo pomysłowy przepis :)

Laila2786

08.03.2017 11:12
dla mnie bomba

Bożena Matuszczyk

26.01.2017 21:07
Rewelacyjny serniczek zabieram do książki;)

[email protected]

20.10.2016 19:04
wygląda apetycznie

IZABELA29

18.10.2016 15:21
Super smaczny

cooleczka

06.08.2016 23:35
Poproszę kawałek:)

Jolcia_90

26.06.2016 15:41
pycha ciacho :) mmm :)

madamepauline

28.02.2016 23:55
aż ślinka cieknie na sam widok :)

Małgorzata92

19.02.2016 15:23
Fajny przepis :)

mala2021

03.02.2016 22:16
Fajny przepis, myślę że warto wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat