Przepis i sposób przygotowania na: CARBONARA
Zaczynamy od podsmażenia pancetty - ja wrzucam ją do teflonowego rondelka i na niezbyt ostrym ogniu wytapiam z niej tłuszczyk. W kubeczku dokładnie mieszam żółtko ze śmietaną i pieprzem. Gdy pancetta zamieni się w skwarki zestawiam rondelek z ognia, wrzucam wyciśnięty ząbek czosnku przykrywam na moment, a następnie wlewam śmietanę z żółtkiem i dokładnie mieszam. Sos trzeba jeszcze przez chwilę podgrzewać na malutkim ogniu ciągle mieszając. Przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej niż 5-7 minut. Ugotowany al dente makaron odcedzam i od razu mieszam z sosem. Posypuję natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
W wariacji na temat można dorzucić pieczarki, pierś kurczaka, w sezonie kurki. Oczywiście można pokusić się o odchudzanie przepisu i zamiast śmietany użyć mleka 0, zagęścić odrobiną mąki, ale to już nie będzie to samo.