Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z pomidorów
W miedzy czasie pokroić małą cebulę w kostkę, sprasować czosnek i przesmażyć to na na patelni na oleju. Wrzucić w to pomidory z puszki i dobrze przesmażyć ok 10-15 minut, lekko soląc i popieprzyć - można dodać już tutaj świeżą lub suszoną bazylię. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego do przesmażanych pomidorów.
Gdy rosół się ugotuje, wyjąć mięso oraz warzywa i przelać do niego przesmażone pomidory. Gotować jeszcze ok. 5 minut i doprawić do smaku solą. Dodać świeżo pokrojoną natkę pietruszki oraz łyżeczkę suszonej lub świeżej bazylii.
Jeśli ktoś lubi czystą zupę, to należy ją przecedzić. Można ją zaciągnąć łyżką mąki rozdrobnionej w 1/4 szklanki zimnej wody - zupa będzie gęstsza.
Podawać z makaronem lub ryżem.