Przepis i sposób przygotowania na: Pucharek truskawkowo-cytrynowo-czekoladowy na ciepło
KREM CYTRYNOWY: Żółtka dokładnie utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Następnie przelać je do blaszanego naczynia i umieścić je nad garnkiem ze wrzącą wodą (aby był w zasięgu gorącej pary). Śmietankę zagotować i dodać do startych żółtek, cały czas całość ubijając na parze. Po dokładnym ubiciu zdjąć z nad garnka z parą i ubijać aż do wystygnięcia. Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej cały sok. Białka ubić z pozostałym cukrem i razem z sokiem z cytryny oraz zagęstnikiem dodać do żółtkowo-śmietanowej masy. Całość delikatnie wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Po upływie wymaganego czasu kremy wyciągnąć z lodówki i rozłożyć w równych częściach do pucharków. Przed podaniem każdy z pucharków polać polewą czekoladową i udekorować kawałeczkami świeżych truskawek.