Sandacz po bretańsku

Sandacz po bretańsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sandacz

    2 kg
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • pieczarki

    400 gram
  • żółtka

    4 szt.
  • marchew

    60-80 gram
  • masło

    70 gram
  • mąka

    4-5 łyżek
  • szyjki rakowe

    120 gram
  • wino białe wytrawne

    300 ml
  • sok z jednej cytryny

  • sok z 1 pomarańczy

  • Kucharek - uniwersalna

  • czosnek granulowany

    5 gram
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • zioła prowansalskie

    3-4 łyżki
  • prawdziwki

    1 szt., suszone
  • jajka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sandacza sprawić: oskrobać, rozciąć brzuch, usunąć wnętrzności i skrzela. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rozciąć rybę wzdłuż grzbietu, mięso odciąć od kręgosłupa z ośćmi, a następnie od skóry. Filety skropić sokiem z cytryny i pomarańczy odstawić na 30 minut.

Warzywa obrać, opłukać, zalać 500 ml wody, wlać wino, dodać głowę, ogon, płetwy, kręgosłup z ośćmi i skórę z ryby oraz liść laurowy, wywar doprawić solą i kucharkiem gotować 20 minut i przecedzić.

Z filetów odkroić 200 g mięsa z części przy ogonie i boków. Pozostałe mięso pokroić na 8 równych kawałków i gotować 10 minut w przecedzonym wywarze od chwili, gdy ponownie się zagotuje. Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru. Wywar zachować i doprawić czosnkiem w granulkach.(można dodać listek laurowy)


200 g odłożonego mięsa zmiksować z 1 jajkiem, 2 łyżkami tartej bułki, 1 łyżką mąki i 1 łyżką masła. Masę doprawić solą pieprzem i ziołami prymat, formować z niej pulpety wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w 2 łyżkach mąki. Zagotować ponownie wywar, wrzucić pulpety, gotować je 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię i odcedzić.

Wywar przecedzić i odparować do objętości 500 ml. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na plasterki, usmażyć na 2-3 łyżkach masła. Można dodać trochę grzybów suszonych dla aromatu i czosnku.Jego smak powinien być ziołowo-czosnkowy.

Na pozostałym maśle przesmażyć łyżkę mąki, wlać wywar. Gotować mieszając 5 minut, dodać pieczarki, pulpety i szyjki rakowe. Podgrzewać na małym ogniu, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i zaciągnąć 4 żółtkami.(nadal kontrolujmy smak powinien być łagodny ale wyczuwalny aromat czosnku i ziół)

Z bułki wykroić 8 grzanek i zrumienić je w piecu. Na talerzach ułożyć grzanki, na nich ugotowane filety i polać sosem.

Do sosu można dodać 2 trufle pokrojone na plasterki, 1 posiekane mleczko cielęce i doprawić sos kilkoma kroplami maggi.

Podajemy na podgrzanym talerzu z odpowiednim winem tak łagodnym bukietem
(najlepsze są sandacze dzikie nie zbyt stare gdyż mięso może smakować błotniasto)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ronald88

20.08.2011 13:38
super

Anita21

13.02.2011 22:07
mmm musi być bardzo sakowite

zuzanna6

14.12.2010 07:27
Luksusowa potrawa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat