Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z sosem truskawkowo - jogurtowym
Niektóre podczas gotowania popękały jak bułeczki drożdżowe co nie zmienia jednak faktu, że były bardzo smaczne.
Z ciepłego mleka, cukru, drożdży przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, szczyptę soli i wbić jaja. Wyrabiać, aż ciasto będzie odrywać się od reki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość formować kule o średnicy ok.5 cm – ja do środka włożyłam po jednej truskawie ;)
Gotować na parze pod przykryciem ok.10 minut. Podawać gorące z sosem truskawkowo – jogurtowym (zmiksowane truskawki, jogurt i cukier wanilinowy).
Świetnie smakują również z sosami śmietaną lub rozpuszczonym masłem z cynamonem i cukrem.
Z podanej ilości wychodzi ok 15 sztuk pampuchów.
Smacznego :)