Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

Sola lemon z awokado i sosem szczawiowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z soli

    4x180 g
  • mąka

    2 łyżki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • masło

    4 łyzki
  • awokado

    2 szt
  • Sos szczawiowy:

  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino białe

    1 lampka
  • musztarda francuska

    1 łyżka
  • szczaw siekany Smak

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • sól

  • cukier

  • pieprz ziołowy XXL

  • sok z cytryny

  • przyprawa do ryb

    1 opakowanie
  • szalotka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos: w rondelku rozgrzać oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wlać białe wino, a gdy połowa odparuje, dodać musztardę i szczaw. Następnie wlać śmietanę i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Awokado obrać, przekroić na pół, oczyścić, pokroić wzdłuż na cienkie cząstki lub plastry i skropić sokiem z cytryny.
Rybę oprószyć obficie przyprawą do ryb, a następnie mąką i usmażyć na oliwie z masłem z każdej strony na złoty kolor.
Tak przygotowaną solę przełożyć na talerz i ułożyć na niej kilka cząstek awokado. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem szczawiowym i kolorowymi sałatami.
Rybę z plastrami awokado można posypać np. pokruszonym serem pleśniowym i zapiec chwilę w piekarniku z funkcją grill.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

justyna54

02.01.2012 19:44
ciekawy przepis:)

Margo1

30.06.2011 11:00
ciekawy pomysł na obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat