Pascha wielkanocna na zimno

Pascha wielkanocna na zimno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • g świeżego masła

    100
  • żółtka z jaj ugotowanych na twardo

    4
  • szkl. cukru (ja dałam kryształ)

    1
  • łyżeczki esencji waniliowej

    2
  • szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, al

    1,5
  • sos z żurawiny

    do polania:
  • twaróg

    1,5 (tłusty, wiejski)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie... Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze sporo serwatki. Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec wlałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem. Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawelek180844

25.05.2012 15:46
super wygląda :)

MAŁY

17.08.2011 14:03
pysznie

Sarenka

30.05.2011 10:26
... masz zdolnosci :)

Sarenka

30.05.2011 10:25
Obrazek jak z kolorowego czasopisma..

Anna141

29.05.2011 18:51
pyszna

banditka

27.04.2011 13:33
Musze w kocnu wyprobowac i zmierzyc sie z przepisem na pasche :) ale w nast roku juz chyba:)

ilka_86

09.04.2011 22:15
pyszna

Goya

31.01.2011 17:19
mniam

Ewelina47

31.12.2010 16:08
idealne

Sylwia88

17.11.2010 04:57
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat