Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy
Sernik jest dość puszysty i aromatyczny. Spód zrobiony jest z herbatników czekoladowych. Masa dyniowo-serowa to kwintesencja jesiennych deserów. Sernik z dynią to świetne ciasto. Jeśli chcecie, aby masa była jeszcze lżejsza dodajcie śmietanki kremówki do masy, zmniejszając ilość twarogu.
Kroki postępowania
Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego!
Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30%, sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.