Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na sernik dyniowy zrobiony z twarogu sernikowego z wiaderka, musu dyniowego, mleka skondensowanego oraz budyniu. Pyszne, sezonowe ciasto.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    80 gramów
  • pure z dyni

    300 gramów
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    200 gramów
  • mleko skondensowane

    150 mililitrów
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • esencja waniliowa

    2 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kakao do posypania

    2 łyżki
  • herbatniki czekoladowe

    200 gramów
  • twaróg

    1 kilogram
  • jajko

    3 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik dyniowy

Sernik jest dość puszysty i aromatyczny. Spód zrobiony jest z herbatników czekoladowych. Masa dyniowo-serowa to kwintesencja jesiennych deserów. Sernik z dynią to świetne ciasto. Jeśli chcecie, aby masa była jeszcze lżejsza dodajcie śmietanki kremówki do masy, zmniejszając ilość twarogu.

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik dyniowy foto
Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Sernik dyniowy foto
Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników.
Krok 3 - Sernik dyniowy foto

Sernik piec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego!

Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.


Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30%, sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

EmciaPichci 05.03.2014 07:34
pięknie wyrósł! jest idealny !
mysza75 05.11.2013 16:45
piękny serniczek nie mogę sie napatrzeć :-)
gibli 02.11.2013 23:40
fajniutki:)
Poison1988 02.11.2013 19:52
wygląda wspaniale, chętnie przetestuję przepis :)
anemon 02.11.2013 16:01
Jeśli smakuje tak jak wygląda, a jestem pewna, że tak, to koniecznie muszę go wypróbować.
Alex_M 02.11.2013 14:49
uwielbiam dyniowe serniki :)
Kasia35 02.11.2013 09:34
wygląda zachęcająco
bietka 02.11.2013 09:33
wygląda pysznie
malaczarna23 02.11.2013 09:29
wygląda wyśmienicie:) zjadłabym kawałeczek
Mniam 02.11.2013 09:26
Muszę i ja w końcu zrobić, bo ten wygląda cudownie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat