Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cmi stawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.
Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.