Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na spód

  • herbatniki

    220 g
  • masło

    80 g
  • miód płynny

    1-2 łyżki

Składniki na masę serową

  • czereśnie

    700 g
  • cukier puder

    400 g
  • twaróg

    800 g
  • mąka kukurydziana

    1 1/2 łyżki
  • jajko

    3 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 36%

    150 g
  • maślanka

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    1/2 szt
  • Kardamon mielony Prymat

    1 szczypta

Dodatkowo

  • cukier puder

  • czereśnie

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie spodu:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cmi stawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia:
Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.

Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.

Kuchnia Marty
śmietana kremówka 36% ma być gęsta (w takich kubeczkach jak kwaśna śmietana)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika78 23.06.2015 18:12
Pyszne i wspaniałe
dollce 21.06.2015 21:14
wygląda obłędnie
Ola1young 21.06.2015 14:43
fajny pomysł na sernik
Benita 21.06.2015 13:55
Nie byłabym w stanie odmówić kawałeczka
Maridka19 21.06.2015 12:36
Ja również tak pomyślałam . Pięknie wygląda .
Wiesława1 21.06.2015 10:24
pyszny deserek
Małgorzata Pin 21.06.2015 09:37
Serniczki są najlepsze na świecie.
ada.la 21.06.2015 07:59
tym wspaniałym sernikiem coś mi się wydaje że zostaniesz wyróżniona
Iwusia 20.06.2015 23:13
bardzo apetyczny
norweska20 20.06.2015 22:33
mega apetyczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat