Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi na szybko
Zastanawiacie się, jak zrobić zielone szparagi? Przepis, który przeczytacie poniżej odpowie Wam na to pytanie! Uprzedzam, że będzie smacznie i kolorowo!
Szparagi opłukać, przyciąć lekko końce - jeśli są cienkie, młodziutkie to nie trzeba ich obierać! Jajka można ugotować na 2 sposoby. Pierwszy: ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać drugi - przygotować jajko w koszulce. W rondlu rozpuścić masło, włożyć szparagi, wymieszać, aby pokryły się cieniutką warstewką tłuszczu, oprószyć 1-2 szczyptami cukru i podlać 3-5 łyżkami wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, 2-3 min. i sprawdzić czy zmiękły - jeśli nie to poddusić jeszcze chwilę (czas zależy od grubości szparagów, ale mają być jędrne!). Gotowe szparagi oprószyć lekko solą i pieprzem, wyłożyć porcje na talerze, posypać posiekanym jajkiem i koperkiem lub położyć na nie jajko w koszulce. Szybko, smacznie i efektownie.