Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gotowe ciasto na racuchy

    400 ml
  • mąka pszenna

    300 g
  • drożdże świeże

    20 g
  • woda letnia

    1 szk
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • boczek wędzony

    300 g
  • kiełbasa wiejska

    300 g
  • kukurydza w puszce

    2/3 puszki
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • majonez

    2 łyżki
  • ketchup

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ser żółty

    300 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciasta na racuchy dodać rozkruszone drożdże, wodę, sól, olej i mąkę i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Na blachę wysmarowaną olejem rozłożyć jeszcze raz wyrobione ciasto i ponownie odczekać, aż wyrośnie.
W międzyczasie podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki.
Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojony boczek i kiełbasę.
Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiec ciasto 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika posmarować majonezem zmieszanym z ketchupem.
Na ciasto wyłożyć farsz, posypać startym serem. Piekarnik podgrzać do 200 stopni, wstawić pizzę do piekarnika z zapiekać 15-20 minut.
Pizzę podawać polaną ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

01.05.2013 22:14
Grube ciasto i dużo sera - tak musi być dla mnie

rjustysia

16.02.2012 12:08
Muszę taką przygotować :)

pigila

31.01.2012 17:06
super

PaniMISIOWA

01.12.2011 09:41
pycha!!!

Anna141

15.06.2011 08:42
fajny przepis

darus

02.02.2011 15:35
super pycha

ZEWA

19.01.2011 12:48
pycha, pycha

agnieszka189

19.01.2011 11:31
mama nam zawsze robiła taką pizzę na grubym cieście, pycha

banditka

13.09.2010 09:32
bardzo apetycznie wyglada :)

Malinka

09.08.2010 22:26
Mniam, musi być pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat