Koreczki owocówki - deserówki

Koreczki owocówki - deserówki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawek

    kilkanaście
  • garści łuskanych orzechów włoskich

    2
  • z połowy dużej cytryny

    sok
  • jabłko

    1 szt.
  • winogrona zielone

    1 mała kiść (bez pestek)
  • ser biały twarogowy

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce myjemy, osączamy dokładnie. Banany i gruszkę obieramy ze skórki. Banana kroimy w m/w 1 cm plastry, z gruszki wycinamy kulki specjalną łyżeczką, owoce skrapiamy sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na pół. Twarożek rozcieramy na gładką masę, ew. dodajemy niewielką ilość jogurtu. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je w posiekanych drobno orzechach. Na szpadki nadziewamy: winogrono, kulkę serową i połówkę truskawki albo krążek banana, kulkę serową i truskawkę, albo same owoce ...kolejność nadziewania i kombinacja dowolna. Za podstawę posłuży nam duże jabłko, jeżeli nie stoi stabilnie to przycinamy je z jednej strony a potem obwijamy całe folią aluminiową. Gotowe koreczki wbijamy dookoła w jabłko i całość ustawiamy na talerzyku lub tacy. Podajemy z sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

31.10.2013 22:38
koreczki są doskonałe same, bez sosu, wersja z nim jest tylko jedym z pomysłów podania - przepis na sos znajdziesz tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/14548/

Smaczna_B

30.10.2013 16:43
a gdzie przepis na sos karmelowy skoro je podajemy z sosem , nie chciało się opisać jak go robimy

jogobella23

03.02.2012 08:52
pycha

angelika14

10.08.2011 18:31
bardzo smaczne

polly66

18.07.2011 10:51
oj chyba u mnie by ten pomysł na party nie przeszedł...wszystko bym zjadła dużo wcześniej:)

Renataj

08.07.2011 13:22
Fajnie się prezentują i pewnie tak samo smakują

Goya

04.07.2011 14:12
mniam mniam

ela16

17.05.2011 09:44
fajne

iknkirke

13.05.2011 08:57
Super

Halusia

21.04.2011 13:56
Poprostu piękne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat