Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa wiosenna- botwinka wg Piotra z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
cukier 2 łyżki
ocet jabłkowy 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
jajko 2 szt.
śmietana do zup 200 ml
botwinka 2 pęczki
boczek 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: zupa wiosenna- botwinka wg Piotra z jajkiem

Ta wiosenna zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Piotrek podaje ją z duszonymi, młodymi ziemniakami i skwarkami. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać przyprawę do dań Kucharek, gotować około 1/2 godziny, dodać drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.Wszystkie gotować na wolnym ogniu do miękkości. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy. Do śmietany dodać trochę soli i chochlę gorącej zupy, żeby ją zahartować. Wlać do zupy, nie gotować. Ugotować na twardo 2 jajka, obrać z łupinek przekroić na pół, Zupę wlać do misek, ułożyć połówki jajek, osobno podać kartofle duszone ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 07.07.2011 20:50
może się skuszę
Janek1 24.06.2011 21:41
świetna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak