Seledynowa terrina

Seledynowa terrina

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    250 ml
  • białko

    1 sztuka
  • koper

    1 pęczek
  • rzodkiewka

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • mięta

    3 gałązki
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

  • sól

    do smaku
  • żelatyna

  • twarożek

    25 (śmietankowy)
  • ogórek

    1 kg
  • kwaśna śmietana

    40 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa ogórki odłożyć, a resztę obrać i drobno pokroić. Odłożone ogórki pokroić wzdłuż nożem szczelinowym w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić w chłodne miejsce. Do drobno pokrojonych ogórków dodać twarożek i gęstą śmietanę oraz pół pęczka koperku. Zmiksować na krem. Przyprawić. Podłużną formę keksową wyłożyć przeźroczystą folią. W niej ułożyć osączone paski ogórków tak, aby jeden lekko nachodził na drugi. Masę serową połączyć z rozpuszczoną żelatyną, ubitą śmietaną oraz pianą z białka. Połowę masy wymieszać z rzodkiewką pokrojoną w słupki, zaś resztę połączyć z posiekaną miętą. Obie masy umieścić w formie. Przykryć zwisającymi ogórkami. Ochładzać przez noc.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

01.09.2011 07:56
fajne

Iwona51

20.05.2011 10:14
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat