Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • dżem truskawkowy

    1 sztuka
  • MASA BUDYNIOWA
  • mleko

    1 litr
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • cukier

    4 łyżki
  • mąka

    4 łyżki
  • margaryna

    200 g
  • truskawki

    250 g
  • MASA ŚMIETANOWA
  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    3 łyżeczki
  • śmietan fix

    2 opakowania
  • kakao

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukru a następnie żółtka, ciągle miksując.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20min w temp. 180\'C.
Gotowe ciasto jeszcze ciepłe położyć na zamoczoną ściereczkę i delikatnie ściągnąć papier. Zawinąć ciasto w roladę i odstawić na ok 20 - 30 min.
Rozwinąć i posmarować dżemem truskawkowym, a następnie zwinąć i odstawić do lodówki na ok 60min.
Po tym czasie roladę kroimy na ok 18 - kawałków. Tortownicę o średnicy 24 wykładamy roladą. Zaczynamy od układania rolady na bokach ( na tzw. stojąco ) oraz na dnie ( na tzw. leżąco ).

0,5 litra mleka gotujemy. Pozostałe 0,5 litra mieszamy z budyniami, cukrem oraz mąką - wszystkie składniki muszą się całkowicie rozpuścić. Wlewamy powoli do gotującego się mleka i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odkładamy, żeby przestygł.
Margarynę miksujemy, dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu. Masa powinna być jednolita bez grudek.
Połowę masy nakładamy na roladę i układamy truskawki pokrojone na ćwiartki i ponownie nakładamy pozostałą masę na truskawki. Umieszczamy w lodówce na ok 15min.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder oraz śmietan Fix.
Gotową nakładamy na masę budyniową .
Pozostałymi truskawkami dekorujemy wierzch i posypujemy do smaku kakao.

Tort schładzamy ok 10-12h.
Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

tobi1989

24.06.2017 23:39
Pyszności :)

Grazyna0211

21.06.2017 10:03
super deser

agnieszka214

16.06.2017 13:33
Pycha torcik

ben-ka

14.06.2017 22:12
mega apetyczne ciasto !

pestka

04.06.2017 08:55
wygląda pysznie

IZABELA29

28.05.2017 16:41
Super torcik

KORAL

27.05.2017 18:58
fajnie wygląda :)

norweska20

24.02.2017 23:58
Chętnie bym zjadła

adelajda

18.02.2014 08:48
Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje :)

RenataZ-et

11.08.2013 20:16
wygląda perfekcyjnie!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat