Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie 0,5 kg
cebula 1 sztuka
ziele angielskie 3 ziarnka
Pieprz czarny mielony Prymat 7 ziaren
cukier 3 łyżki
woda 2 szklanki
ocet 3 łyżki
ziemniaki 0,5 kg
śmietana 0,5 litra
cytryna 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Gorczyca biała cała Prymat 5 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Zimna zupa śledziowa z gorącymi ziemniakami

Płaty śledziowe moczymy 2h w wodzie, w lodówce, do stanu lekko słone. Zalewa: do garnka dodajemy: 2 szkalnki zimnej wody, jedną cebulę pokrojoną w piórka, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, cukier, ocet, gorczycę. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do zimnego wywaru dodajemy 0,5 l zimnej śmietany, wymoczone śledzie pokrojone w paski 2 cm doprawiamy sokiem z cytryny do smaku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by bylo mocno chłodne. Przed samym podaniem gotujemy ziemniaki. Podajemy na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak