Ziemniaczane bezy

Ziemniaczane bezy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować je dzień wcześniej)

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • czosnek granulowany

  • jajka

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Masło, żółtka, śmietanę i ser ucieramy w miseczce, ale można również zrobić to mikserem. Dodajemy ziemniaki, sól i pieprz, dobrze ucieramy (też mikserem). Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy łyżką z masą ziemniaczaną.

Powstałe puree przekładamy do szprycy i wyciskamy niewielkie rozetki na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rozetki mogą być blisko siebie, ponieważ nie rosną podczas pieczenia.
Wszystkie bezy pieczemy w 220 st.C przez około 10 minut. Musimy pamiętać, aby podawać je ciepłe, ponieważ najlepsze są zaraz po upieczeniu.

Bezy nie dosc ze wyglądają przecudnie, to sa pyszne, na zewnatrz lekko chrupiace a w srodku miękkie jak purre, ogolnie nie przepadam za ziemniakami zadko w domu je jadamy ale taka wersja bardzo nam odpowiada.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Joanna108

03.12.2011 12:28
fajny pomysł ... np. na przyjęcie urodzinowe dla dzieci

eli_555

17.10.2011 19:19
pycha

darus

07.05.2011 16:36
ekstra wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat