Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-rumowy z bezami
20 dkg mąki (przy kakaowym biszkopcie trzeba odjąć tyle łyżek mąki ile dodamy kakao czyli 2 czubate łyżki)
30 dkg cukru
6 dużych jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółte budynie
6 łyżek stołowych ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki kakao
Produkty na krem:
2 duże jajka
8 czubatych łyżek cukru
3 łyżki kakao
25 dkg masła
oraz:
10 dkg bez białych ( około, może być nieco więcej)
1 śmietana kremówka 36% Łowicka
kakao, olejek rumowy
Wykonanie biszkoptu:
całe jajka ubić robotem kuchennym z cukrem dodając go stopniowo. Do masy jajecznej dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao miksując i dodając od czasu do czasu wodę. Na koniec dodajemy dwa budynie, miksując. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blaszkę (okrągłą o średnicy ok 27 cm). Piec 1/2 godz. w temp. ok. 190 stopni.
Po ostudzeniu biszkopt przekroić na trzy plastry.
Wykonanie kremu kakaowego:
dwa jajka całe zmiksować z cukrem, aż cukier będzie niewyczuwalny. Masło kulą drewnianą rozetrzeć na puszystą masę i do tej masy wlewać/dodawać te utarte jajka z cukrem ,stopniowo, energicznie ucierając. Po uzyskaniu gęstej, sztywnej masy dodać kakao i utrzeć. Dodać olejek rumowy i utrzeć.
Wykonanie śmietany kakaowej:
śmietanę kremówkę (koniecznie schłodzoną uprzednio w lodówce) ubić robotem dodając 2 czubate łyżki cukru pudru. Po uzyskaniu sztywności dodać 2 czubate łyżki kakao.
Spód biszkoptu (jeden plaster nasączyć wodą z rumem w ilości 2/3 wody, 1/3 rumu może być zwykła wódka) i nałożyć na to połowę kremu. Posypać 1/3 pokruszonych bez i przykryć drugim plastrem biszkoptu. Nasączyć go i położyć 3/4 ubitej śmietany kakaowej. Posypać znów pokruszonymi bezami i przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Nasączyć go, posmarować resztą kremu a na to reszta śmietany i posypać resztą pokruszonych bez.
Podczas robienia tego tortu bezy trzeba sobie na oko podzielić, żeby starczyło ich do ozdoby na wierzch i troszkę po bokach tortu.
Tort jest naprawdę pyszny, szczególnie z rumem i olejkiem rumowym.