Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto truskawkowe z sosem
2. Żółtka ucieramy na parze z 7,5 dag cukru. Zdejmujemy z ognia i nie przerywając ucierania, studzimy. Dodajemy 40 dag musu z truskawek i bitą śmietanę. Mieszamy.
3. Duży plastikowy pojemnik wykładamy folią spożywczą. Wykładamy 1/3 masy i wkładamy na ok 30 min do zamrażalnika. Wyjmujemy, wykładamy resztę musu i masy. Mrozimy 4 godziny.
4. SOS:pomarańcze sparzamy i obieramy, sok wyciskamy. Połowę skórki kroimy w paski, a resztę ścieramy na tarce o małych oczkach. Sok gotujemy 3 min ze skórką,mąką i resztą cukru. Studzimy.
5. Lody wyjmujemy, odwracając formę do góry dnem. Podajemy z sosem.