Ryż płuczemy, osączamy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w pół plasterki, paprykę myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paski, pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Na 2-3 łyżkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy; sól, pieprz. Żaroodporne naczynie lub brytfankę smarujemy resztą oleju. Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą oraz mieloną papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajo, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.Posypujemy natką pietruszki.Smacznego!