Keks ze skórką pomarańczową

Keks ze skórką pomarańczową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajka

    4 szt
  • proszek do pieczenia

    1-2 lyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • margaryna palma

    125 gram
  • orzechy włoskie

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy posiekać. Rodzynki zalać wrzątkiem w miseczce, dzięki temu będą bardziej wilgotne i obtaczać w mące. Margarynę utrzeć z cukrem. W oddzielnym naczyniu przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypywać na przemian do margaryny i cukru 1 jajko, trochę mąki, jedno jajko mąkę, mieszać mikserem itd. Potem wlać łyżkę oliwy i sok z cytryny, wymieszać mikserem. Do ciasta wrzucić bakalie, wymieszać łyżką i wlewać do blaszki, wysmarowanej margaryna i posypanej bułką tartą. Na środku ciasta nożem zrobić rowek i piec ok. 50 min w temp 170 stopni. Dobrze upieczony keks powinien mieć pękniecie na środku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jogobella23

17.02.2012 19:07
pycha

PaniMISIOWA

28.10.2011 11:19
chociaż za keksem nie przepadam, ten wygląda bardzo zachęcająco i chyba bym się skusiła

Kate131

14.06.2010 07:22
pychotka

Iwusia

13.06.2010 19:22
Zapowiada się smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat