Sarnina pieczona z Garnka Rzymskiego

Sarnina pieczona z Garnka Rzymskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 0, 6 kg mięsa z combra sarniego

  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego

  • 2 szklanki wody

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • garść ziaren jałowca

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 4 liście laurowe

  • 1 łyżeczka miodu

  • 2 łyżeczki mielonego jałowca

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 25 dag wędzonej słoninki

  • 1 łyżeczka mąki

  • 1 łyżeczka masła

  • ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki

  • 3 cebule

  • rozmaryn

    1 łyżeczka (pokruszony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso .
Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.
Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek .
Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go .
Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku .
Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje.
Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kamila/kami007

18.02.2012 10:48
mmmm

Edyta38

14.01.2011 10:44
pychotka odrazu widać:)

mundek1011

11.11.2010 20:15
pyszne

wedith1

21.10.2010 09:38
Bardzo apetycznie wygląda!

pawel007

03.09.2010 09:18
nigdy nie jadłem,,

eli_555

28.08.2010 00:12
pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat