Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czubatych łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)

    5-6
  • szkl. mleka

    1/2
  • łyżeczka sody oczyszczonej

    1
  • otarta z 1 cytryny

    skórka
  • op. cukru waniliowego 16 g

    1
  • szczypta soli

    1
  • gruszki

    2
  • z 1 cytryny

    sok
  • łyżek cukru (może być nieco mniej albo więcej - wedle smaku)

    3-5
  • olej

    do smażenia:
  • jabłko

    1 szt. (duże)
  • kisiel

    2 jabłkowy lub cytrynowy
  • aromat cytrynowy

    kilka kropli
  • jajka

    2 małe
  • ryż ugotowany

    1 szkl.
  • cukier puder

    do posypania:
  • cynamon

    do posypania:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować. Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

04.05.2012 21:40
nie spotykane

IrenaM

30.01.2012 10:45
wow, b?d? mog?a to zje??, mo?e jutro sobie przyrz?dz? :)

Agnik

09.10.2011 12:02
orginalne

Jastinka

05.10.2011 09:31
świetne

Grażyna13

13.02.2011 16:16
Podobaja mi się :)

Goya

10.01.2011 17:55
fajne

eli_555

19.10.2010 19:54
pycha

aranka

20.09.2010 14:08
świetny przepis

Ewa104

12.09.2010 13:12
Świetne racuchy.

MAŁGORZATA108

25.07.2010 20:05
Można się opychać, a kalorii nie widać.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat