Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

Babka wielkanocna cytrynowo-kakaowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

  • 1/2 szklanki cukru

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany ekologicznej

  • 1 ¼ szklanki mąki

  • szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

  • 1 łyżka kakao

  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej

  • aromat cytrynowy

  • 2 gotowe polewy czekoladowe ( ja użyłam polewy z białek i czarnej czekolady w jednej – tej co trzeba ją wsadzić do gorącej wody

  • kilka łyżek lukru seledynowego ( z cukru pudru , soku z cytryny z barwnikiem spożywczym )

  • drobne dodatki dekoracyjne

  • 1 łyżka masła

  • bułka tarta

  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać i utrzeć wszystkie składniki prócz kakao. Z ciasta odjąć 1/3 i dosypać do niej kakao. Dobrze wymieszać . Do białej części masy dodać skórkę cytrynową i aromat cytrynowy do smaku . Formę do babki ( z kominkiem ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Włożyć białą masę , a na wierzch kakaową . Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło i patyczek po wyjęciu jest suchy )
Wyjąć z piekarnika. Poczekać , aż ostygnie i wyjąć z formy.
Zagrzać polewy w wodzie by się zrobiły płynne .
Polewać ciasto tak by utworzyły się spływające ,, języki „ a pomiędzy nimi zrobić zielone prążki z cytrynowego lukru - na płynną polewę posypać dekoracje ( wiórki , orzechy pokruszone itp. ) .
Wstawić do lodówki by polewy i lukier zastygły .

Ja użyłam do dekoracji złotych perełek o smaku cytrynowym , słonecznika w kolorowej polewie czekoladowej i różyczek z opłatka czekoladowego .

Lukier zrobiłam z ¼ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczek cytrynówki i soku z cytryny ( dałam na oko ale było tak jakoś z 3 łyżki ) + kilka kropli zielonego barwnika do żywności .Utarłam mikserem .
Z tej porcji wychodzi mała babka .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

01.04.2014 15:56
ozdoba stołu

zbysio

12.05.2011 22:17
ooooooooooooooooooo

banditka

27.04.2011 13:30
jaka kolorowa!

kochanyptysiu

29.03.2011 14:06
piekna,juz niedlugo wyprobuje:)

ewelina/bunia

27.11.2010 15:04
szliczna

Babciagramolka

11.10.2010 11:05
Wszystko zjadliwe ( po za gałązkami bukszpanu wkoło ) .Róża z czekoladowego opłatka, Słonecznik w kolorowych czekoladowych polewach ,złote perełki cukiernicze, polewy czekoladowa i z białej czekolady i lukier cytrynowy z zielonym barwnikiem spożywczym.

ben-ka

11.10.2010 10:54
Efekt końcowy śliczny:) z czego ta dekoracja jest zrobiona?zjadliwa czy tylko na potrzeby zdjęcia?

Przemek4

23.07.2010 10:24
Doskonała na wielknoc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat