Czekoladowe paluszki

Czekoladowe paluszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko surowe

    1
  • cukier

    125 g
  • cukier wwaniliowy

    1
  • gorzka czekolada

    60 g
  • cukier puder

    60 g
  • zmielone migdały

    200 g
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na masę czekoladową :
1 jajko ,1 żółtko ,125 g cukru ,1 torebkę cukru waniliowego,szczyptę soli .1 płaską łyżeczkę kawy rozpuszczalnej utrzec na puszyta mase .60 g gorzkiej czekolady połamac na małe kawałki ,włozyc do garnuszka i na wolnym ogniu roztopic w kąpieli wodnej,roztopiona czekoladę wmieszac do masy jajecznej .200 g zmielonych orzechów i szczyptę proszku do pieczenia wymieszac ,najpierw do powstałej masy dosypac 2/3 tej ilości i razem wyrobic ,potem dodac resztę i zagnieśc na ciastowata masę ,odstawic w chłodne miejsce.Na polewę :Ubic jedno białko na sztywna piane .60 g cukru przesiac ,dodawac po łyżeczce do piany i razem ubic .Mase czekoladowa rozwałkowac na prostokąt 12x 40 cm rozsmarowac na nim polewę ,wykroic paluszki 6x 1cm ułożyc na natłuszczonej blasze do pieczenia.Piec w 200 *C przez 10 -15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

29.09.2013 11:26
bardzo apetyczne

Grażyna13

09.09.2013 17:50
Super deser :)

Łukasz15

16.08.2013 14:11
Ciekawy przepis

barbara11561

15.08.2011 08:37
coś nowego

mirosława4

15.07.2011 14:07
ciekawy przepis warty wypróbowania

eli82

27.06.2011 13:45
ciekawe

eli82

27.06.2011 13:45
ciekawe

Gosia32

16.05.2011 07:41
super;]

Ela20

12.02.2011 13:17
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat