Drożdżowe bułeczki z mięsem

Drożdżowe bułeczki z mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)

    2,5-3
  • szkl. ciepłego mleka

    3/4
  • dkg świeżych drożdży

    3
  • płaska łyżeczka soli+1 łyżeczka cukru

    1
  • łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

    2
  • czubata łyżka zimnego masła

    1
  • kg mięsa gotowanego (ja zużyłam wołowe+drobiowe z rosołu)

    0,5-0,75
  • marchewka+1 pietruszka - ugotowane

    1
  • pieprz ziołowy, majeranek suszony otarty, sól

    do smaku:
  • żółtko + 2 łyżki mleka

    do smarowania:
  • jajka

    2 szt. (po 1 do ciasta i do farszu
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO: Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

FARSZ: mięso, pietruszkę i marchewkę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju aż do lekkiego zrumienienia, dodać do mięsa. Dodać też jajko, doprawić farsz obficie pieprzem ziołowym, majerankiem i solą, dokładnie wyrobić. Żółtko roztrzepać w miseczce z mlekiem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na niezbyt cienkie placki i szklanką albo miseczką wykrawać kółka (parzystą ilość). Na połowie kółek ułożyć kopiastą dużą łyżkę farszu, brzeg posmarować żółtkiem z mlekiem, przykryć pozostałymi kółkami, docisnąć dokładnie brzegi aby się zlepiły, można je pozawijać w falbanki. Na wierzchu każdej bułeczki zrobić nacięcie na krzyż i posmarować całość żółtkiem. Bułeczki układać na natłuszczonej albo wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Podawać na gorąco, jako przekąskę albo dodatek do czystych zup. Doskonałe są też na zimno. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 dość dużych bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

17.02.2012 10:38
Pycha, musze zrobic :)

Edyta31

14.10.2011 23:19
przepysznie wyglądają

Ewelina36

28.09.2011 09:51
wypróbowany przepis i bardzo pyszne

Goya

22.06.2011 08:46
smakowite

PaniMISIOWA

17.02.2011 17:16
ale pięknie wyglądają!

jolaxa

16.01.2011 13:28
musi byc pyszne :)

Malinka

06.08.2010 12:15
Muszą być bardzo smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat