Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Szybkie drożdżowe bułeczki. Nie trzeba czekać aż rozczyn wyrośnie. Można takie bułeczki zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • śmietana 18-procentowa

    2 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • margaryna kostka

    20 dag
  • jajko

    2 sztuki

Budyń:

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat