Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
drożdże świeże
2.5 dag -
śmietana 18-procentowa
2 łyżki -
cukier wanilinowy
1 opakowanie -
cukier puder
1 szklanka -
mąka tortowa
2.5 szklanki -
margaryna kostka
20 dag -
jajko
2 sztuki
Budyń:
-
budyń waniliowy
2 opakowania -
mleko
2 szklanki -
cukier
2 łyżki
Dodatkowo:
-
jabłka
2 sztuki
Sposób przygotowania
1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.
3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.
Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się