Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybkie drożdżowe bułeczki. Nie trzeba czekać aż rozczyn wyrośnie. Można takie bułeczki zabrać ze sobą na piknik lub wycieczkę.

Składniki:

Ciasto:

drożdże świeże 2.5 dag
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 1 szklanka
mąka tortowa 2.5 szklanki
margaryna kostka 20 dag
jajko 2 sztuki

Budyń:

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 2 szklanki
cukier 2 łyżki

Dodatkowo:

jabłka 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki bez wyrastania z jabłkami i budyniem

1. Budyń: w jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Drugą szklankę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Wlewamy rozmieszany budyń i mieszamy do zgęstnienia. Gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.

Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy margarynę i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy roztarte drożdże i jajka i zagniatamy ciasto.

4. Z ciasta formujemy bułeczki. Formujemy kulkę, wałkujemy, na środek dajemy porcję budyniu i porcję pokrojonych jabłek. Rogi zaginamy do środka lekko je przy tym zlepiając. W dłoniach formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak