Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • drożdże świeże

    8 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    70 ml
  • masło miękkie

    13 g
  • cukier

    15 g
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna typ 650

    140 g

Składniki na nadzienie

  • jabłka

    400 g (twarde)
  • cukier

    100-120 g
  • sól

    1 szczypta
  • woda

    100 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • mąka kukurydziana

    40 g
  • masło

    20 g

Dodatkowo

  • mąka

    do podsypania ciasta
  • jajko

    1 szt (do posmarowania bułek)
  • olej

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy mąką wymieszaną z cukrem i solą. Mieszamy. Owoce wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut (ok. 6-10 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jednym krótszym końcu ciasta kładziemy ok. 2 łyżek nadzienia, drugi krótszy koniec ciasta nacinamy w paski. Rolujemy ciasto, tak jak naleśniki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 29.10.2015 21:12
fajny przepis ;)
VioletoweKucharzenie 28.10.2015 13:01
wyglądają jak z piekarni. Przepiękne!
Internetowa Kuchnia 28.10.2015 12:39
smakowite bułeczki :)
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:56
robię podobne bułeczki,przeważnie z czekoladą:)
Stenka 27.10.2015 21:26
zachęcająco wyglądają
Babeczka35 27.10.2015 20:28
Bardzo pyszne.
Janina 27.10.2015 20:22
Pyszności;)
wwwiolka 27.10.2015 19:24
Bardzo fajny przepis.
mirosława4 27.10.2015 18:04
piękne te bułeczki
Renata9 27.10.2015 18:02
Rewelacyjne bułeczki :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat