Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto:

drożdże świeże 8 g
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 70 ml
masło miękkie 13 g
cukier 15 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 1 szt
mąka pszenna typ 650 140 g

Składniki na nadzienie

jabłka 400 g (twarde)
cukier 100-120 g
sól 1 szczypta
woda 100 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka kukurydziana 40 g
masło 20 g

Dodatkowo

mąka do podsypania ciasta
jajko 1 szt (do posmarowania bułek)
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy mąką wymieszaną z cukrem i solą. Mieszamy. Owoce wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut (ok. 6-10 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto
2
Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto
3
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, które rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jednym krótszym końcu ciasta kładziemy ok. 2 łyżek nadzienia, drugi krótszy koniec ciasta nacinamy w paski. Rolujemy ciasto, tak jak naleśniki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.

Studzimy na kratce.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 29.10.2015 21:12
fajny przepis ;)
VioletoweKucharzenie 28.10.2015 13:01
wyglądają jak z piekarni. Przepiękne!
Internetowa Kuchnia 28.10.2015 12:39
smakowite bułeczki :)
Ewa Wojtaszko 28.10.2015 11:56
robię podobne bułeczki,przeważnie z czekoladą:)
Stenka 27.10.2015 21:26
zachęcająco wyglądają
Babeczka35 27.10.2015 20:28
Bardzo pyszne.
Janina 27.10.2015 20:22
Pyszności;)
wwwiolka 27.10.2015 19:24
Bardzo fajny przepis.
mirosława4 27.10.2015 18:04
piękne te bułeczki
Renata9 27.10.2015 18:02
Rewelacyjne bułeczki :-)
gosia56 27.10.2015 17:32
super bułeczki
2milutka 27.10.2015 16:16
piękne bułeczki
Wiktoria29 27.10.2015 15:52
bardzo apetyczne
dollce 27.10.2015 15:03
wyglądają cudownie
slodkieniebo 27.10.2015 14:39
Wspaniałe :) Wyglądają jak z piekarni !
aginaa 27.10.2015 14:30
smaczne bułeczki
adelajda 27.10.2015 13:54
pyszne bułki
wyattearp 27.10.2015 13:35
pysznie wyglądają
bietka 27.10.2015 13:32
śliczne te bułeczki i takie pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak