Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z jabłkami
Kroki postępowania
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość dużą kostkę. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny i zasypujemy mąką wymieszaną z cukrem i solą. Mieszamy. Owoce wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut (ok. 6-10 minut). Rondelek zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15-20 minut.
Studzimy na kratce.
