Słodkie bułeczki pomarańczowe.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Witajcie:) Lubicie bułeczki na słodko? Ja uwielbiam. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Pyszne i słodkie upieczone na soku pomarańczowym. Nie wierzycie? To spróbujcie koniecznie. Ja jestem nimi zachwycona i nieskromnie napiszę, że do tej pory nie jadłam lepszych. Zapraszam :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    1 łyżka
  • sok pomarańczowy

    1.4 szklanki

Ciasto:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    2.5 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sok pomarańczowy

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym sokiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, utarte jajka i stopniowo wlewając ciepły sok zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyszło mi 8 sztuk.

4. Pieczenie: Po tym czasie bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut.

5. Podanie: Tak wykonane bułki są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 8 sztuk bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 08:47
Bułki na medal.
Babeczka35 06.06.2018 22:08
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat