Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem
Kroki postępowania
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.
Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.


Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.
Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni
