Bułeczki "kwiatki" z nadzieniem

Bułeczki "kwiatki" z nadzieniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bułeczki "kwiatki imprezowe", na wynos i nie tylko. Stanowią fajną przekąskę podczas nie jednej szampańskiej zabawy do białego rana.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    20 dag
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • drożdże

    2 dag
  • mleko

    80 ml
  • jajko

    1 sztuka

Farsz:

  • parówki

    6 sztuk
  • żółty ser

    6 plastrów
  • pomidory suszone

    7 sztuk
  • słonecznik łuskany

    1 łyżek
  • oliwa z suszonych pomidorów

    50 ml
  • żółtko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładam drożdże dodaję kilka łyżek letniego mleka, łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jajko, mleko letnie i zarabiam ciasto mikserem.Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny. Ciasto po tym czasie zagniatam formuję wałek i dzielę na 6 części.

Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości parówki. Pomidory suszone, przekładam do miski, dodaję słonecznik, oliwę od pomidorów i miksuję blenderem. Prostokąty ciasta smaruję pastą pomidorową, układam plaster sera, na to parówkę. Zwijam w rulon. Sklejam końce ciasta i wzdłuż. Nacinam, ale nie do końca, w sześciu miejscach parówkę na całej długości.

Potem wywijam kawałki nacięte i formuję kwiatka. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym żółtkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra-dół 180 stopni na 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dotamisio

11.02.2019 13:39
Piękne i na pewno bardzo były smacznie takie kwiatki;) Poproszę 3 kwiatuszki;)

bietka

31.01.2019 12:27
Pomysłowe te bułeczki : )

Bożena Matuszczyk

31.01.2019 10:52
Bardzo smaczna przekąska w formie bułeczek, i kto powiedział że parówek nie można ciekawie i smacznie wykorzystać.;) Pytanie - parówki mają być cienkie.?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat