Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe
Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy.
Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.