Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne i aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i natki pietruszki. W sam raz na śniadanie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • drożdże

    8 gr
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    380 gramów
  • mleko ciepłe

    200 mililitrów
  • masło

    30 gr
  • sól

    1.5 łyżeczek

Nadzienie:

  • masło

    5 łyżeczek
  • ząbki czosnku

    6 sztuk
  • natka pietruszki

    2 łyżeczek
  • jajko

    1 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Zaczyn: 2 łyżki ciepłego mleka mieszamy z łyżeczką cukru oraz mąki. Wkruszamy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, ostudzone masło oraz sól. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, każdą z części formujemy w kulkę, i lekko spłaszczamy.

Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem oraz posiekaną natki pietruszki.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Środek każdego nacięcia wypełniamy masłem czosnkowym.

Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.01.2019 00:01
Bardzo apetyczne bułeczki, chętnie bym zjadła.....

bietka

13.11.2018 09:04
Zabieram jedną na śniadanie, no może dwie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat