Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie (mrożone)
  • szparagi zielone

    1 pęczek
  • oliwki czarne Smak

    4 łyżki
  • karczochy

    300 g (marynowane w oliwie)
  • oliwa

    2 łyżki
  • śmietana

    1/2 szklanki (gęsta)
  • jajko

    3 szt.
  • oregano

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • ser żółty

    1 szklanka (startego, np. gouda)
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
Ciasto francuskie rozmrozić, wykroić kwadraty i rozłożyć na posmarowanej oliwą blasze. Szparagi umyć i obrać do połowy długości. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Krok 3 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
Jajka rozprowadzić ze śmietaną do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie dodać drobno posiekane oliwki oprószone oregano oraz drobno pokrojone karczochy. Ugotowane szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wraz ze startym serem dodać do masy jajeczno-śmietanowej. Delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 4 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
Tak przygotowaną masę wykładać na wycięte kawałki ciasta, podwijając boki, aby masa nie spłynęła.
Krok 5 - Wytrawne bułeczki z ciasta francuskiego z zielonymi szparagami i karczochami foto
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C do czasu zrumienienia bułeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 31.07.2014 17:56
świetne danie na drugie śniadanie do pracy :) wypróbuję!
norweska20 26.07.2014 22:14
za ciastem francuskim przepadam , wiec pewno by mi smakowały
Ewa/kalapurtka 17.07.2014 19:04
Swetne,trzeba zro ic,mozna podac gościom
eeee 14.07.2014 16:29
No No pięknie pięknie :))))
Klausia 08.07.2014 19:48
ale pychota :)
bietka 01.07.2014 15:45
wyglądają smakowicie :)
Kolorowa 17.06.2014 21:06
Ojjj chyba muszę takie upiec ;)
V_kuchareczka 17.06.2014 20:41
ciekawy przepis warty wypróbowania
agnieszka214 17.06.2014 18:24
apetycznie wygladaja
marcia7 17.06.2014 17:16
bajeczna sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat